Home » De mythes over straatverlichting ontkrachten
Business Electronics

De mythes over straatverlichting ontkrachten

Het afgelopen jaar waren de mogelijke gevolgen voor de gezondheid en het milieu van LED straatverlichting een verhit onderwerp van discussie. Veel misvattingen en verkeerde karakteriseringen van de feiten over LED lampen zijn naar voren gekomen naarmate het onderwerp vorderde. Hier is een lijst met waardevolle bronnen over dit onderwerp om deze veelvoorkomende mythes over LED straatverlichting te helpen en te ontkrachten.

Mythe: mensen en dieren worden meer geschaad door LED straatverlichting dan door andere soorten verlichting.

LED straatverlichting doet mens of dier niet meer pijn dan andere straatverlichting. Het probleem is niet het type lichtbron, maar de hoeveelheid uitgestraald licht met korte golflengte, gewoonlijk het “blauwe” gebied van het spectrum genoemd. LED straatlantaarns kunnen, in tegenstelling tot andere straatlantaarns, de hoeveelheid licht met korte golflengte regelen die ze uitstralen.

Mythe: mensen en dieren worden beide beïnvloed door licht met een korte golflengte.

De angst is dat te veel blootstelling aan licht met een korte golflengte ‘s nachts het slaappatroon zal veranderen en andere negatieve gevolgen zal hebben. Aan de andere kant is licht met een korte golflengte een essentieel onderdeel van de natuurlijke wereld. Het wordt gevonden in de zon en is gekoppeld aan verschillende fysiologische functies, waaronder het circadiaanse ritme.

Mythe: andere verlichtingstechnologieën stralen minder licht met korte golflengte uit dan LED verlichting.

Aangezien de technologie zich in de vroege ontwikkelingsfase bevindt, bevatten vroege LED verlichtingsproducten doorgaans hogere niveaus van korte golflengte. Dankzij aanzienlijke vooruitgang in de LED technologie kunnen de huidige LED lampen echter worden ontworpen om zo weinig of zo veel licht met een korte golflengte uit te stralen als nodig is, zonder in te boeten aan efficiëntie of andere prestatie-elementen. LED lampen geven je ook meer controle over waar het licht schijnt. Als gevolg hiervan kunnen ze doorgaans voldoen aan de exacte verlichtingsvereisten van traditionele straatlantaarns, terwijl ze aanzienlijk minder licht afgeven, waardoor de inhoud van de korte golflengte nog verder afneemt.

Mythe: licht met een korte golflengte mag nooit worden gebruikt in straatverlichting.

Korte golflengten zijn een essentieel onderdeel van het zichtbare lichtspectrum en hebben een groot aantal voordelen, van schoonheid tot veiligheid. In de meeste scenario’s voor straatverlichting is ten minste wat korte golflengte nuttig.

Mythe: traditionele straatverlichting is het beste voor gemeenschappen.

De meeste straatverlichting in de Verenigde Staten maakt al tientallen jaren gebruik van hogedruknatriumtechnologie (HPS), die een oranjegeelachtig licht geeft. Vanwege de superieure efficiëntie en langere levensduur wordt HPS-straatverlichting vervangen door straatverlichtingstechnologieën die “wit” licht leveren, voornamelijk LED. In vergelijking met HPS produceren alle witlichttechnologieën, inclusief LED, meer licht met een korte golflengte. LED straatverlichting gaat niet alleen langer mee en is efficiënter – beide resulteren in aanzienlijke besparingen op energie en kosten – maar heeft ook potentiële voordelen.

In tegenstelling tot eerdere soorten straatverlichting, kunnen LED systemen bijvoorbeeld worden aangepast om alleen de hoeveelheid verlichting te bieden die op een bepaald moment nodig is en een grote mate van controle over de richting van het licht dat wordt uitgestraald. Dit maakt het verminderen van schittering, lichtschending (licht dat op plaatsen valt waar het niet gewenst is) en uplight (wat bijdraagt ​​aan het fenomeen “skyglow”, dat het zicht op sterren aan de nachtelijke hemel vermindert) veel toegankelijker. En daarom houden mensen van ze voor gebruik in kerstversiering.

Afsluitende gedachte

LED straatverlichting kan mensen en dieren in het wild helpen onverwachte gevolgen te voorkomen, op voorwaarde dat ervoor wordt gezorgd dat het licht wordt gericht op de plaats waar het nodig is, met weinig verblinding en een spectrum uitstraalt dat de zichtbaarheid, veiligheid en gezondheid bevordert.

Add Comment

Click here to post a comment